Medical taping

Medical Taping is de fel gekleurde elastische tape die de kuiten, bovenbenen of armen van (top) sporters siert. Het toepassingsgebied voor medical taping is breed. Zo kan het ingezet worden bij de nabehandeling van blessures, verminderen van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen/blauwe plekken), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals preventief tapen en bij hooikoorts.

De basis van het Medical Taping werd in de jaren zeventig gelegd in Japan. De grondlegger was Kenzo Kase ook een bekende naam in de chiropraxie en acupunctuur. Hij ontwikkelde destijds tapemethodes vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden en te herstellen.
Sinds 1998 is medical taping steeds bekender worden in Europa en sinds die tijd wordt het ook steeds meer toegepast o.a. door sportmasseurs.
Bij medical taping wordt gebruik gemaakt van tape die qua elasticiteit en gewicht overeen komen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden.

Het voordeel van deze manier van tapen ten opzichte van (witte) sporttape is dat deze tape huidvriendelijker is, waterbestendig en de tape 24 per dag zijn werk doet door de huid te liften waardoor het herstelproces versneld word. En de sporttape immobiliseert het gewricht vaak volledig (soms ook noodzakelijk).

De belangrijkste effecten van deze tape zijn:
  • pijnvermindering
  • spierfunctie verbetering, door spanningstoename of afname te realiseren
  • belemmeringen in de bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
  • ondersteunen gewrichten: correcties bewegingsrichtingen, vergroten van de stabiliteit en stimulatie van de proprioceptie
  • neuro-reflectoire beïnvloeding
  • Verbetering van de huidcondities zoals bij littekens


  • Aangezien de effecten van de tape congruent zijn met de doelstelling van de manuele lymfdrainage, vormt de tape een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem.